Genel konsept.

Cumhuriyet İşhanı’nın projesine bakıldığında, modüler aks aralığı, basit geometrisi göze çarpıyor. bu özellikleri yapısal sadelik sayesinde uygulama kolaylığı ve maliyet yönünden avantaj sağlarken, cephede kullanılan malzeme ve detayların önemini arttırıyor.


Kat sahiplerinin genel olarak beğendiği modern ofis yapıları, cam cepheleri ile öne çıkıyor, Yapının hemen karşısında bulunan ofis binalarında genel olarak cam giydirme cephelerin kullanıldığı görülüyor.


iklimsel olarak son derece kullanışsız olan bu cephe türü, modern yapılarda sıkça kullanılmasına karşın, içindeki ofislerin kullanımlarında ciddi sorunlar ve zorlama çözümlere mecbur bırakıyor. Güneş kontrolü ve cephede yeterli açılıkların elde edilememesi nedeni ile iklimlendirme sistemlerinin sürekli çalışması gerekiyor. Bunun sonucu kullanıcılara yüklü aidat veya elektrik faturası olarak yansırken, doğaya verdiği zararlar ise yadsınamaz boyutlara ulaşıyor.


Kat sahiplerinin beğenisinin bu yönde olması, projede benzer görseli yakalayacak malzeme ve detaylar kullanılırken, yukarıda belirttiğim sorunları da yaratmayacak çözümler üretilmesini gerektiriyor.


Cam cephelerin yapının dışında bir kabuk olarak kullanılası yerine, döşemeler arasında tam kat yüksekliğinde kullanılması sayesinde cephenin çoğunluğu istenen yansımaya sahip modern malzeme ile kaplanırken, ihtiyaç duyulduğunda doğramaların açılması ve iç mekana temiz havanın kolayca alınması sağlanabilir.

Kat döşemelerinin cephede dışarı çıkartılması ile güneş kontrolü sağlanırken, ofislerde akdeniz bölgesinde sıkça kullanılan fransız balkonları elde edilerek biraz hava almak, kısa bir sigara molası vermek için uygun alanlar oluşturulabilir.


Sadece doğrama kadar genişliği olan küçük balkonların cephede sadece bir kişinin ayakta duracağı kadar çıkması, uzun çalışma saatleri arasında ihtiyaç duyulan kısa, ferahlatıcı molalar için yeterli olabilir.


Güncel yaşamda sigara tüketiminin kapalı alanlarda yasaklanması, yasak olmasının yanı sıra toplumdaki bilincin artması ile özellikle uzun saatler geçirilen ofislerde sigara içilmemesi, gün içinde pek çok kez mola verilmesini ve zemin kata inilmesini gerektiriyor. Bu sırada da ciddi zaman kayıpları söz konusu.


Bu gibi durumlara bir çözüm olarak, yapının asansör ve merdivenlerinin bulunduğu iki bloğu birbirine bağlayan alanların açık oturma alanları olarak tasarlanması düşünülebilir. Bu sayede her katta biraz nefes almak, biraz mola vermek için büyük saksılarda kendiliğinden sulanan ağaççıklar arasında oturulabilecek alanlar oluşturulabilir.


Bu alanlar yapının cephesinde yer almaları ile modern bir cephenin içinde doğayla uyumu vurgulayan alanlar olarak göze çarpabilir. Bu tezatlık, barındırdığı fonksiyona da son derece uygun olarak modern hayatın içinde ihtiyaç duyduğumuz molalara bir gönderme olabilir.

COPYRIGHT © 2018 @ İzmir / Türkiye